Silnejší dolár zníži zisk najmä amerických nadnárodných spoločností

22.03.2015 Celý región

New York 22. marca (TASR) - Rast hodnoty dolára sa môže stať najväčšou hrozbou pre zisky amerických firiem od finančnej krízy v roku 2008. Informuje o tom Reuters. Najviac môžu na to doplatiť nadnárodné spoločnosti so sídlom v USA. Experti z Wall Street už hovoria o "ziskovej recesii".

Dolár za posledných 12 mesiacov spevnel voči košu hlavných svetových mien o 22 %. V menovom koši sú euro, japonský jen, britská libra, švajčiarsky frank, švédska koruna a kanadský dolár.

Koncernom, ktoré podnikajú v zahraničí a zisky repatriujú do Spojených štátov, sa zhoršia výsledky. V dôsledku tohto vývoja analytici Wall Street predpokladajú, že zisk koncernov v roku 2015 vzrastie len o 1,3 %, kým na začiatku roka prognózovali jeho medziročný vzostup o 8,1 %.

Takmer pätina firiem z burzového indexu S&P 500 už varovala, že v prvom štvrťroku bude mať nižší zisk a 49 spoločností odôvodnilo výsledok v dôsledku silného dolára.

"Toto je len začiatok," uviedol Richard Bernstein, veterán, stratég Wall Street a teraz predseda správnej rady spoločnosti Richard Bernstein Advisors v New Yorku. "Tento vplyv dolára na zárobky amerických firiem bude trvať tri až sedem rokov. Efekt sa nemusí prejaviť v každom štvrťroku, ale potenciálne jestvuje predovšetkým pre nadnárodné spoločnosti."

Zo spevňovania americkej meny budú mať prospech krajiny, ktoré vyvážajú produkciu na dolárové trhy. Napríklad to bude výhodné pre Airbus. Vyššie tržby v eurách za vymenené doláre umožnia európskej kozmickej a leteckej spoločnosti, aby prípadne znižovala ceny svojich civilných lietadiel a inej leteckej techniky, čím zvýši svoju konkurencieschopnosť.

Severoamerické verejné spoločnosti by mohli prísť v prvom štvrťroku v dôsledku menového efektu až o 25 miliárd USD (23,20 miliardy eur). Uviedol to Wolfgang Koester, výkonný šéf arizonskej spoločnosti FIREapps, ktorá sa zaoberá analýzou výmenných kurzov.
 

Vyberte región